Cum ne dam seama cand se va termina pandemia de COVID-19?


Intr-o realitate din ce in ce mai complicata, in care SARS-CoV-2 nu pare sa cedeze si continua sa infecteze sute de mii de oameni zilnic, ne intrebam deja cat va mai dura pandemia de COVID-19 si cum ne dam seama cand aceasta se va fi terminat. Deja avem multiple variante de SARS-CoV-2, varianta braziliana, britanica, africana. Virusul sufera mutatie dupa mutatie, facand imposibila existenta unui vaccin universal sau a unui sistem imunitar suficient de pregatit si de puternic sa ne scape de o infectare sau o reinfectare.
Toate tarile incearca sa previna o crestere a numarului zilnic de infectari prin testare masiva, prin programe de izolare, restrictii locale, zonale. La granite masurile sunt draconice in multe parti din lume, tocmai pentru a se reveni reimportarea unor noi variante ale SARS-CoV-2. Miza e mare: controlul virusului pe termen scurt si scaderea ratei de infectare pana spre 0.
In urmatoarele luni s-ar putea sa asistam si la un al patrulea val european si poate un al cincilea val american, dar asta nu inseamna ca am pierdut lupta cu SARS-CoV-2. Vaccinarea rapida si numarul urias de oameni deja imunizati, recuperarile mai rapide dupa infectari, evitarea importarilor de variante complet diferite de SARS-CoV-2, toate vor duce la ridicarea restrictiilor locale, zonale, la nivelul tarii intr-un viitor nu foarte indepartat.
Si cand restrictiile vor fi relaxate suficient de mult si oamenii vor avea curaj sa iasa iar din case, sa isi trimita copiii la scoala pe o perioada mai lunga de timp, se vor deschide si restaurante, sali de gimnastica, vor fi festivaluri de muzica, evenimente sportive cu public. Turismul va reveni la normal, nu vor mai fi izolari, restrictii cand esti in vacanta, vom putea calatori liber peste tot unde ne dorim.
Pandemia de COVID-19 nu se va termina abrupt. Totul va fi gradual, tara cu tara va scapa de numarul urias de infectari, tratamentele din ce in ce mai bune isi vor face efectul si cazurile grave vor disparea si ele. Testarile nu vor mai fi necesare la un moment dat, oamenii nu vor mai fi reticenti sa revina la munca, toate activitatile comerciale vor reintra in normal, mai multe amanunte gasesti pe siteul de stiri clinice medicale doctordeco.
Stim ca am trecut de pandemie cand vom avea doar cazuri izolate in tari unde in trecut aveam milioane, mii de infectari zilnice si foarte multe decese. Si acele cazuri vor fi cu o simptomatologie usor de tratat, vor fi infectari care nu provoaca niciun fel de complicatii si vor arata exact ca o gripa, o raceala normala, usor de suportat.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii