Specialitățile medicinei dentare

Nu toți medicii dentiști aparțin aceleași specializări, stomatologia fiind o știință care este împărțită în mai multe ramuri. Conform Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice, aprobat de Ordinul 1509/2008, acestea sunt:

      Chirurgia dento-alveolară - face referire la manoperele chirurgicale necesare atunci când se intervine asupra cavității bucale pentru a efectua extracții, adiții osoase, ridicări de membrană sinusală, implanturi și multe alte proceduri de acest fel. Ca lucrările din cadrul acestei specializări să iasă foarte bine și să aibă un aspect cât mai plăcut este nevoie de un specialist.

      Ortodonție și ortopedie dento-facială - cuprinde procedurile necesare tratării anomaliilor scheletale de la nivelul cavității bucale. Cea mai frecventă procedură în cadrul acestei specializări este cea care se ocupă de pacienții care au nevoie de aparate dentare și de alte intervenții care restabilesc estetica dento-facială în cazul unor afecțiuni precum prognatismul mandibular, zâmbetul gingival etc.


      Endodonție - în cadrul acestei specializări sunt tratate canalele radiculare, mai exact spațiile în care se găsesc nervii dentari. Mulți medici stomatologi generaliști au pregătire și în acest domeniu, deoarece frecvent în cabinete vin pacienți cu dureri cauzate de agresiunea pulperi dentare. Aparatul cel mai performant folosit în procedurile endodontice este microscopul dentar.

      Parodontologie - în cadrul acestei ramuri, doctorii se ocupă în mod special de ceea ce ține de bolile apărute la nivelul țesuturilor moi. Multe din afecțiunile acestora pot duce la pierderea dinților (gingivita, boala parodontală), motiv pentru care este important ca pacientul să vină la timp la consultație.

      Pedofonție - specializarea aceasta se ocupă de tratarea afecțiunilor dentare prezente la copii - prevenirea și tratarea cariilor, demineralizarea dinților, carențe în ceea ce privește igiena dentară etc. De obicei, medicii dedodonți cunosc tot felul de tehnici pentru a-i ajuta pe cei mici să fie mai receptivi la tot ce se întâmplă și au și cabinetele amenajate în așa fel încât să fie atractive pentru ei.

      Protetică dentară - numele acestei specializări este destul de sugestiv. Medicii proteticieni se ocupă de restabilitea danturii sau de restaurarea protetică a dinților naturali. Totodată, ei sunt potriviți pentru a realiza coroane dentare, punți, proteze, dar sunt solicitați frecvent și când vine vorba de implanturi dentare sau chirurgie orală.

      Chirurgie stomatologică și maxilo-facială - medicii din cadrul acestei ramuri se ocupă de ceea ce înseamnă intervențiile chirurgicale de la nivelul cavității bucale în cazul în care au avut loc traumatisme maxilo-mandibulare sau la nivelul părților moi ale cavității bucale, tratarea afectiunilor glandelor salivare, a tumorilor, diformităților, malformațiilor etc.

      Stomatologie generală - specializarea aceasta se ocupă de diagnosticul, prevenirea și tratarea afecțiunilor dentare. Mulți dintre medicii stomatologi generaliști au tot felul de cursuri de aprofundare pe diverse alte ramuri, pentru a interveni într-un mod cât mai profesionist și pentru a le oferi pacienților cele mai bune soluții.

Indiferent de specializarea pe care o are un medic, tot ceea ce face trebuie să se desfășoare într-un cabinet echipat în mod corespunzător cu toate cele necesare, de la un banal clește crampon, până la aparatura laser de ultimă generație.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii