Comorile Greciei - Complexul Monahal Meteora


 

După sfântul Munte Athos, Complexul Monahal Meteora este al doilea complex monahal din Grecia ca importanță și mărime, așa că merită vizitat.

Localizare

Complexul este situat în centrul Greciei, în Tesalia, una dintre cele 13 regiuni ale Greciei. Zona este considerată ”coșul cu pâine” al Greciei, având relief variat, cu munți înconjurați de zone depresionare și de câmpii fertile.

Practic la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, în apropierea râului Pinos, între Munții Koziakas și Antichassia, într-o zonă unică în lume, între piloni de piatră naturală, o să descoperiți unul din cele mai cunoscute centre monahale ale Răsăritului creștin, celebra Meteora.

Poate fi vizitată cu ușurință dacă vă aflați într-o vacanță în Paralia Katerini.

Relief

Măreția naturii acestui colț de pământ sfânt este de-a dreptul tulburătoare și fascinantă. Merită să ajungeți măcar o dată în viață, ca turist sau pelerin, să vedeți un fenomen fizic care sfidează imaginația, un loc clădit de Dumnezeu și păzit de formațiuni stâncose extrem de abrupte și foarte înalte, formate cu zeci de milioane de ani în urmă.

Această formațiune de stânci, cu înălțimi de 400 m, din apropierea orașului Kalambaka, a luat naștere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu și nămol, cimentate sub presiune și căldură. Fenomenul geologic uimitor a sculptat un loc de basm, unde irealul se întinde spre cer și este îmbrățișat de divinitate.

Istoria unui loc unic pe Pământ

Primi pustinic ajunși în această zonă, în sec al XI-lea, au trăit pe stânci, în grotele și peșterile acestei văi, protejați de Cel de Sus și de mama natură. Călugării care și-au trăit zilele în acest peisaj aspru au fost dedicați Ortodoxiei.

Cuvioși și martiri, au pus bazele primelor mănăstiri în secolul al XIV-lea. Apogeul acestei zone este atins în sec XV, apoi în secolul al XVII-lea, începe declinul Meteorei, când mai multe așezăminte au fost treptat abandonate. Unele clădiri fiind deteriorate, altele distruse în timpul războaielor.

Complexul monahal a ajuns la un număr de 24 de mănăstiri. Unele așezăminte religioase fiind acum în ruină precum: Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova, Sfântul Antonie și altele.

Recensământul” clerical

7 dintre mănăstiri sunt incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, doar șase din ele fiind funcționale și deschise vizitatorilor. O mulțime de turiști și pelerini ajung în acest loc binecuvântat și vizitează Mănăstirea Marele Meteor, Mănăstirea Varlaam, Mănăstirea Sfânta Treime, Mănăstirea Rousanou, Mănăstirea Sfântul Ștefan și Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas.

Acolo își duc existența călugări, dar și călugărițe, două dintre mănăstiri (Sf. Ștefan și Roussanou, sau Sfânta Barbara) fiind locuite de maici.

Marele Meteor sau Mănăstirea ”Schimbarea la Față” este cea mai veche și mai mare din complex, construită la mijlocul secolului al XIV-lea, fiind ocupată în permanență de la începuturile sale.

Informații inedite

Majoritatea mănăstirilor din Meteora sunt construite pe stânci, accesibile prin scări săpate în rocă, sau construite din lemn. Pentru a ajunge în lăcașurile de rugăciune turiștii parcurg trasee care le pun la încercare condiția fizică, credința, motivația și ambiția.

Arhitectura acestor clădiri este în mare parte de tip Athonit, se continuă practic cu stâncile înnobilând creația naturii.

Mănăstirile dețin numeroase manuscrise, icoane neprețuite, moaște, opere de artă miniaturală și fresce de valoare inestimabilă, care fascinează orice iubitor de istorie și oferă un cadru unic de a privi spre cer, dar și în adâncul propriului suflet.

Meteora a fost proclamat, în octombrie 1995, ca „loc sfânt, imuabil și inviolabil”. Asta îi asigură protecția, dar este și un garant al autenticității.

Așadar, data viitoare când vă aflați într-o vacanță în Grecia, nu uitați să includeți în itinerar și o vizită la Complexul Monahal Meteora.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii